Le compostage des fumiers de volailles à la ferme. Etat d'avancement de la maîtrise technique
The application of the " Nitrate " European directive has led to a census at regional and national level of the areas said to be in structural excess within which the availability of nitrogen of animal origin is greater than 170 kg.ha-1. The setting up of programmes to reabsorb these excessive quantities includes the development of composting on the farm. In addition to the biochemical transformation of products subjected to composting, other aspects such as the removal of odour or the destruction of various pathogenic flora enable a different system for managing composted products to be envisaged (materials, the epoch and the area of spreading). This article presents the initial methodological and analytical results of a programme dealing solely with the composting of meat poultry droppings on the farm. Having presented various categories of variation factors which may influence and explain the observable changes, the authors justify the adoption of technical choices which can be transposed outside an experimental context. The description of the experimental protocol and its implementation particularly stresses the qualification of products before, during and after composting. The principal results from the two series of tests lead to the questioning of the technical choice of composting out of doors with protection from swath by tarpaulins. Control of the procedure proved to be random because the products were wet by flow from gutters and capillary flow following rain. Subsequent tests will therefore be carried out on a covered platform. On the other hand, the initial dampening of products appears to be essential for encourage bacterial activity. Equally the number and frequency of turning over swathes must be restricted to avoid too-rapid drying of the products. / L'application de la directive Européenne " Nitrate " conduit à recenser aux niveaux national et régional les zones dites en excédent structurel au sein desquelles la disponibilité en azote d'origine animale est supérieure à 170 kg.ha-1. La mise en place de programmes de résorption pour pallier ces excès, intrègre le développement du compostage à la ferme. Outre la transformation biochimique des produits soumis au compostage, d'autres aspects comme la désodorisation ou la destruction de certaines flores pathogènes permettent d'envisager une gestion différente des produits compostés (matériel, époque et surface d'épandage). L'article présente les premiers résultats méthodologiques et analytiques d'un programme concernant uniquement le compostage à la ferme des fumiers de volailles de chair. Après avoir présenté des classes de facteurs de variations pouvant influencer et expliquer les évolutions observables, les auteurs justifient l'adoption de choix techniques transposables en dehors d'un contexte expérimental. La description du protocole expérimental et de sa mise en oeuvre insiste particulièrement sur la qualification des produits avant, pendant et après compostage. Les principaux résultats issus de deux séries d'essais conduisent à remettre en cause le choix technique du compostage en extérieur avec protection des andains par bâche. La maîtrise du procédé s'en avère aléatoire par le fait d'un mouillage des produits par phénomènes de gouttière et capillarité à la suite des évènements pluvieux. Les essais ultérieurs seront donc menés sur une plate-forme couverte. Par contre, l'humidification initiale des produits semble indispensable pour favoriser l'activité bactérienne. De même le nombre et la fréquence des retournements des andains doivent rester restreints afin d'éviter une dessication trop rapide des produits.
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